Vermeyince Mabut

 

En çok kullanmayı sevdiğim kelimelerden birisidir, nasip! Sonunu bilmediğim, ilerisine yönelik bir hesap yapamadığım bir şey veya soruyla karşılaşınca hep, “nasip” derim. “Sen de her şeye nasip deyip geçiyorsun!” diyen arkadaşlarım da oldu.

Bir şeyler elde etmek için mücadele etmenin önemine elbette inanırım. Kadere iman ettiğim kadar iman ederim, mücadeleye. Yan gelip yatan birisinin “Kader işte!” dediğini duyduğum zaman çok kızarım. “Deveyi sağlam kazığa bağladıktan sonra, tevekkül etme” ölçüsü benim için, en değerli, en anlamlı bakış açısı.

Bir şeyler elde etmek, bir yerlere gelebilmek için mücadele derken bile, “Ya nasip!” diyerek koşmanın, “Ya nasip!” diyerek çalışmanın daha anlamlı   olduğunu   düşünüyorum. 

Ulaşmak istediğin yer neresi olursa olsun, hedefe ulaşmak için ne kadar iyi hazırlık yaparsanız yapın, şartlar ne kadar sizin lehinize olursa olsun, “Ya nasip!” demenizi tavsiye ederim.

Kadere iman etmek, yan gelip yatmak anlamına gelmiyor. Hedeflerine, hayallerine ulaşmak için elinden gelen her şeyi değil, elinden gelenden fazlasını bile yapsa insan, isteklerine ulaşamayabilir. İstediklerimi elde etmek için elimden gelen tüm çabayı göstereceğim. Bu çabalarımdan sonra ulaşmak istediğim hedeflere ulaşırsam “şükür”, ulaşamazsam “sabır” kaftanı giymeye hazırım demektir nasip. Bu kitabî bir tanımlama değil. Sürekli “nasip” kelimesini kullanırken hissettiğim duygunun yazıya dönüşmüş hâli.

Üniversite sınavlarına hazırlanan bir öğrencim vardı. Birkaç yıllık birikimi olan, kaybetmenin acısını da yaşamış olmasının verdiği motivasyonla hazırlanıyordu. Babasıyla beraber sınav sabahı evden çıkınca, büyük ihtimalle, “Bugün tüm emeklerimin sonucunu elde edeceğim!” diye düşünmüştür. Sınav yerine yaklaşınca, babası bir kaza yapmış. İkisinde de en ufak bir çizik olmadığı halde, kaza korkusunu üzerinden atamayınca, sınavı tamamlayamadan çıkmış. O gün üniversite okumaktan vazgeçmiş.

Birkaç ay sonra bir işe başlamış. Karşılaştığımızda bana bu olayı anlattı. Çalıştığı işyerinden o kadar memnundu ki, “İyi ki üniversiteyi kazanamamışım!” der gibiydi. Üniversiteyi kazanıp gitseydi, bu kadar iyi imkânlarla iş hayatına devam edemezdi belki de.

Nasip Olmayınca…

Sultan Mahmut döneminde yaşandığı anlatılan bir hikâyedir.

Çok fakir, fakir olduğu kadar gururlu birinden bahsederler Sultan Mahmut’a. Sultan Mahmut, gururunu incitmeden yardımcı olunmasını ve kendisine bilgi verilmesini söyler. Yardımcılarından birisi, pişmiş bir tavuğun içini altın ile doldurur ve fakir adamın kapısına gece yarısı bırakır.

Aradan birkaç hafta geçer, ancak fakir adam halen aynı yoksullukla yaşamaya devam eder. “Herhalde birikmiş borçları vardı!” düşüncesiyle kapısına yeniden pişmiş tavuk içerisinde altınlar bırakırlar. Aradan geçen birkaç haftaya rağmen adamın hayatından bir değişme olmayınca, içi altın dolu tavukları kapıya bırakan görevli şüphelenir. Kendisini fakir ve yoksul göstermeye çalışarak milletten dilenen bir yüzsüz olma ihtimali gelir aklına. Durumu Sultan Mahmut’a bildirir. Sultan Mahmut olayı bizzat araştırmak için tebdil-i kıyafet ile adamın kapısını çalar. Aç olduğunu söyleyerek adamın evinde misafir olur. Yemekten sonra muhabbet esnasında kapısına hayırseverlerin bir şeyler bırakıp bırakmadığını sorar. Zaman zaman komşuların yardımcı olduğunu söyleyen adam, yardımcı olana da olmayana da duacı olduğunu söyler.

Adamın ağzından laf almak isteyen Sultan Mahmut, “bugüne kadar kendisine yapılan ilginç yardımların olup olmadığını” sorar. Adam “İki defa kapıma pişmiş tavuk bıraktılar. Her türlü yardımı görmüştüm de pişmiş tavuk bırakıldığına hiç şahit olmamıştım!” der adam.

Sözü istediği yere getirmeyi başaran Sultan Mahmut, “O tavukları yemediniz mi?” diye sorar. Yoksul adam, “Ben ve ailem yıllardır kuru ekmek ve basit yiyeceklerle karnımızı doyurmaya alıştık. Kapımda pişmiş tavuğu görünce, çocuklarım da ben de tavuk yemeğe alışkın değiliz, düşüncesiyle tavukları sattım. Tavuk parasıyla birkaç gün bize yetecek ekmek satın aldım.” diye cevap verir.

Bu cevabı duyan Sultan Mahmut, o tarihi sözünü söyler:

Vermeyince Mabut, neylesin Sultan Mahmud!

 

Sait Çamlıca
Eğitimci-Yazar

Kaynak Kitap

Stresli İman

Online Sipariş:
Bu yazının alıntılandığı kitabı aşağıdaki sitelerden satın alabilirsiniz.