Sosyal Medya Kişiliği

Son yıllarda ortaya çıkan ‘Sosyal Medya Kişiliği’ diye adlandırılan yeni bir kavram var. Kişilik türleri / tipleri arasında yerini aldı mı bilmiyorum? Ancak önümüzdeki yıllarda çok konuşulacak kavramlardan birisi olacak “Sosyal Medya Kişiliği” kavramı. Belki de “Sosyal Medya Kişiliksizliği” olarak adlandırılacak.

Sosyal Medya kavramına alıştık hepimiz. Hayatımızın bir parçası hâline geldi. Sosyal Medya Kişiliği kavramı ise pek bilinen veya konuşulan bir kavram değil.

Nedir Sosyal Medya Kişiliği?

Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya sayfalarında kendi adımıza açtığımız hesaplarda paylaşımlar yapıyoruz. Resimlerimizi paylaşıyoruz, başkalarının paylaştığı resimlerin altına yorumlar yapıyoruz. Fikirlerimiz paylaşıyor, fikir tartışmaları yapıyoruz. Buraya kadar bir sorun görünmüyor. Ancak özellikle gençler arasında yaygın olan, maalesef birçok yetişkinin de kullandığı sahte hesaplar, Sosyal Medya Kişiliği kavramını ortaya çıkarttı.

Lisede son sınıf öğrencisi olan Ahmet, ağır abi ve delikanlı kişiliği ile biliniyor. Ancak aynı Ahmet, akşamları evine gidince sahte bir resim ve uydurma bir isimle açtığı “Liseli Ayşe” adlı hesaptan “Ay şekerim…” diye başlayan cümleler kuruyor. Bunu bir gün iki gün değil, yıllarca ve farklı isimlerle yaptığını düşünün. Gündüz başka bir kişi/lik, akşam başka kişi/lik olarak sürdürüyor hayatını. Bunu uzun yıllar devam ettirdiğinde alışkanlık haline geliyor. Normal bir şeymiş gibi algılamaya başlıyor. Kişiliksizliği kişilik haline getirmiş oluyor.

Aynı şeyi kız öğrencilerde yapıyor. Sınıfın sessiz ve sakin hanım kızı, akşamları farklı profil resmiyle açtığı “Çılgın Ali” adlı hesaptan, başkalarına ağır küfürler yazıyor. Gündüzleri sınıf ortamında hanımefendi ama akşamları sosyal medya başında agresif bir kişilik sergiliyor. Yıllarca devam eden bu ikiyüzlülük zamanla kişilik bozulmasına sebep oluyor.

Bilişim Suçu

Bilişim suçları diye bir kavram var hayatımızda. Sosyal medya yoluyla hakaret etmenin suç olduğunu ve cezası olduğunu, artık herkes biliyor. Bilgisayarınızda, cep telefonunuzda veya tabletinizde kime ne yazarsanız yazın, kendinizi saklayamazsınız. Yazışmalarınız mahkemeye düşecek boyuta gelirse, kendinizi saklamanız mümkün değil. Tıkladığınız ve dokunduğunuz her şey arşive girer. Her “tık” parmak izinizi bırakır. Bu yazıyı yazma amacım sosyal medyanın emniyet boyutu değil, ahlâkî tarafıdır.

İkiyüzlülük

En samimi arkadaşınızın size yalan söylediğini öğrendiğinizde, kalbinizdeki sevgi kaybolur. Çok güvenip değer verdiğiniz bir insanın ikiyüzlü tavırlarını fark edince, ona olan güveninizi kaybederseniz. İkiyüzlü bir insanı hiç kimse sevmez. Gerçek hayatımızdaki ikiyüzlülük ile sosyal medya hesaplarındaki ikiyüzlülüğümüz arasında ne fark var?

Sınıf ortamında, duygusal bir anınızda arkadaşlarınızla paylaştığınız aile sıkıntılarınızı veya kişisel sırlarınızı, sahte sosyal medya hesapları aracılığıyla diğer insanlara anlatan kişinin, en sevdiğiniz ve en samimi arkadaşınız olduğunu öğrenseniz ne hissederseniz? Bir daha o arkadaşınıza sırlarınızı anlatır mısınız? Başkalarının size yapmasını istemediğiniz bir şeyi siz de başkalarına yapmayın.

Sosyal Medya Rahatlığı

Sizinle aynı düşüncede olmayan insanlara hakaret ederken, kendinizi sahte profil ve isimlerin arkasına saklıyorsanız, gençliğin diliyle söylemek gerekirse, delikanlılığa sığar mı yaptığınız şey? Yüzüne söyleyemediğiniz şeyleri, sahte isim ve resimlerin arkasına saklanarak söylemek, hangi delikanlılığın kitabında yazar?

Sosyal Medya Günahı

Yalan söylemek hem ayıptır hem günahtır.

İkiyüzlülük yapmak hem ayıptır hem günahtır.

Başkalarıyla alay etmek hem ayıptır hem günahtır.

Başkalarına küfretmek hem ayıptır hem günahtır.

Gerçek hayatta ayıp ve günah olan her şey, sosyal medya hesaplarında da ayıp ve günahtır. Özellikle sahte isim ve resimlerin arkasına saklanarak bunları yapmak, daha çok ayıp, daha büyük günahtır.

Kişiliğinizi korumak, sosyal medya takipçilerinizin çokluğundan daha önemlidir. Takipçi kaybedin ama kişiliğinizi kaybetmeyin.

 

Sait Çamlıca

Eğitimci-Yazar

Kaynak Kitap

Gençlik Hazinesi

Online Sipariş:
Bu yazının alıntılandığı kitabı aşağıdaki sitelerden satın alabilirsiniz.