Sosyal Medya Bağımlılığı

Bağımlılık denilince aklımıza genelde sigara, alkol, uyuşturucu gibi somut bağımlılık yapan şeyler gelir. Teknolojinin hayatımızı kuşatmasından sonra yeni bir bağımlılık türü ile tanıştık. Sosyal medya bağımlılığı ile mücadele etmek için hastanelerde klinikler açılmak zorunda kalındı. Sosyal medya bağımlılığı ile mücadele eden uzman psikologlar, sosyal medyaya bağımlı olma hali ile madde bağımlılığını karşılaştırdıklarında ilginç bir benzerlik bulmuşlardır. Madde bağımlıları bağımlılık yapan maddeyi önce az az alır sonra bu miktar git gide çoğalır. Denemek veya tadına bakmak için başlanılan madde zamanla bağımlılık yapar. Sosyal medya bağımlıları önce sadece denemek için ve meraktan hesap açarlar. Yapılan paylaşımlar, gelen beğeni ve yorumlar kişiyi o platforma bağımlı hale getirir.

Sanal Aile ve Sanal Arkadaşlık

“Aile” kan bağı olan insanlar için kullanılır. Arkadaş kelimesi “arka” ve “taş” kelimelerinden oluşmuştur. Sırtımı yaslayabileceğim, beni arkamdan, sırtımdan vurmayacak, taş gibi dost anlamında kullanılır. Aile olmak için kan bağı, arkadaş olmak için iyi tanıyıp güvenmeye ihtiyaç var. İnsanlık tarihinde ilk defa “aile” ve “arkadaş” kelimeleri yeni bir anlamda kullanılır oldu.

Sosyal medya hesaplarımızda yüzlerce, binlerce hiç tanımadığımız arkadaşlarımız var. Gençler kan bağı olan akrabalarına veya yıllardır bizzat tanıştığı arkadaşlarına anlatmadığı bazı sırlarını “sosyal medya arkadaşı”na anlatıyor. Aralarında duygusal bir bağ oluşuyor. Bunun sağlıklı bir iletişim olmadığını anlamanın bedelini bazen çok ağır ödemek zorunda kalanlar oluyor.

Yüzünüz Kimliğinizdir

Tıpkı parmak izi gibi yüz yapısı da taklit edilemez. Bu yapısı nedeniyle yüz tanıma sistemleri insan takip ve tanıma odaklı birçok otomasyon için güvenli ve güçlü bir kullanım altyapısı sunar.

“Bir kişinin telefon kullanarak kendi fotoğrafını çekmesi” anlamına gelen selfie modası 2014 yılından sonra patlama yaptı. 2014 Oscar Ödül Töreni’nin sunucusu Ellen DeGeneres, tarihin en çok retweet edilen fotoğrafını çekmek istediğini söylemiş ve ödül törenindeki ünlüleri etrafına toplayarak bir selfie çekmişti. DeGeneres’in dileği gerçek oldu ve bu selfie 3 yıl boyunca Twitter’ın en çok paylaşılan fotoğrafı olma rekorunu elinde tuttu.

Edward Snowden, selfie çekmenin yaygınlaşmasını profesyonelce pazarladıklarını ve hepimizin yüz ifadesini arşivlemek için popüler yaptıklarını iddia ediyor.

Hayırlı Cumalar!

Twitter tarihinin en çok paylaşılan cümlesi “Hayırlı Cumalar” cümlesi olmuş. Cuma namazına giden veya gitmeyen herkes cuma günleri “Hayırlı Cumalar” mesajı paylaşıyor. Böyle giderse birkaç yıl sonra gençler cuma gününü “Hayırlı Cumalar” paylaşımı yapma günü sanacak! Perşembe günü akşam saatlerinde başlayıp, cuma günü akşam saatlerine kadar herkes birbirine resimli resimsiz mesaj atıyor. Bayramlarda, kandillerde, düğün, sünnet veya nişan gibi organizasyonlarda toplu mesajlarla kutlama veya davetler yapılıyor artık.

Cuma namazı kılmayan insanlar bile “Hayırlı Cumalar” mesajı atıyor. Oruç tutmayan insanların “Hayırlı Ramazanlar” diye mesaj yazması gibi. Böyle giderse cuma günlerini “Hayırlı Cumalar” mesajı atma günü sanacak yeni yetişen nesil.

 

Sait Çamlıca

Eğitimci-Yazar

Kaynak Kitap

Teknoloji Kuşatmasında Geleceğimiz

Online Sipariş:
Bu yazının alıntılandığı kitabı aşağıdaki sitelerden satın alabilirsiniz.