Devlet Memurluğu Vatan(daş)a Hizmettir

Ekmek parası kazanmanın üç yolu vardır; Kendi işini kurmak, özel sektörde çalışmak, devlet memuru olmak. Babadan kalma, ömür boy çalışmadan geçinecek paranız yoksa başka bir alternatifiniz yoktur.

Hem devletten çalışmış, hem özel sektörde görev almış, şimdi de kendi işini yapan biri olarak, şu tespitlerimi çok rahat paylaşabilirim.

Özel Sektör

Özel sektörde çalışmak, insana iş yapmayı öğretir. Yoğun bir tempoda çalışıyor olsanız bile, o işin nasıl yapılacağını, işi nasıl geliştirebileceğinizi öğreniyorsunuz. Ancak emeğiniz karşılığını alma ihtimaliniz zayıftır. Bir sonra ki yıl içerisinde aynı kurum ile çalışıp çalışamayacağınız, yıl içerisinde ki performansınıza veya masa başında ki pazarlık yeteneğinize bağlıdır. Sigortanız ya asgari ücretten yatırılır veya yatırılmadığını hastaneye gittiğinizde öğrenirsiniz. Tabi ki kendiniz takip etmemişseniz.

Kendi İşini Yapmak

Kendi işini yapmanın en iyi tarafı, üretmek zorunda oluşunuzdur. İşinizi ayakta tutabilmek veya geliştirebilmek için sürekli üretken olmanız gerekiyor. Her yıl bir önceki yıldan daha farklı yöntemlere kafa yoruyorsunuz. Sigorta primleriniz ve çalışanlarınızın maaş ve primleri gibi ek masraflarınızı da sürekli kazanabilmek zorundasınız. Kendi işinizi kurarken yapacağınız hataların maddi bedeli çok ağır olur bazen. Borçlar, kredi kartları, alacak verecek dengesi kurma gibi birçok sıkıntı ile yaşamak zorundasınız.

Devlet Memurluğu

Devlet memurluğu, kurulu bir düzen içerisinde yerinizi ve işinizi öğrenmekle sabitlenir. Size verilen bir iş vardır. Bu işi, size belirlenen gün ve saatler içerisinde yapmanız gerek. Amiriniz dışında bir muhatabınız yoktur. Geliriniz belli olduğu için, giderinizi gelirinize göre planlamanız yeterlidir. Sigorta ve işe devam edip etmeme gibi bir derdiniz yoktur. Sizi kimse işten çıkartamaz. En kötü halinizle bile, başka bir yere gönderilirsiniz.

En rahat olanı olduğu için ‘Devlet memurluğu’ tercih edilir. Maaş garanti, sigortanız zaten yatırılıyor, alacak verecek sıkıntısı yaşamazsınız, seneye işsiz kalma korkunuz da olmaz

Düğmeye Basınca Çayınız Geliyor mu?

Düğmeye basınca çayınız geliyor makamınıza, masanıza. Evinde düğmeye basınca çay getirtebileniniz var mı? Devlet size bu imkanı, vatan(daş)a hizmet edin diye sunuyor. Makamınızda, masanızda içtiğiniz çayın parasını devlet ödüyor. Devlet bu çay parasını milletten aldığı vergilerle ödüyor. Yani, içtiğiniz çayın, çaya kattığınız şekerin parasını ödeyen millete hizmet etmektir, devlet memurluğu.

“Vatan sevgisi” denilince, mangalda kül bırakmayan bir milletiz. Her birimiz, diğerinden “daha çok” vatansever olduğumuzu iddia ederiz. Bir devlet memurunun vatan sevgisi, işini iyi yapmasıdır.

Sınır da nöbet tutan bir askerin görevi ne kadar kutsal ve önemli ise, her devlet memurunun görevi de o kadar önemli ve kutsaldır. Sınır nöbetinde uyuyan bir askerin ihaneti ne ise, devlet memurluğu makamında işini ihmal eden bir memurun ihaneti de aynıdır.

Devlet memuru olduğu halde sürekli işinden ve maaşından şikayetçi olan arkadaşlarıma ‘Madem bu kadar kötü bir iştesin, neden istifa etmiyorsun?’ sorusunu çok sordum. Genelde bu sorudan sonra susuyorlar.

Makamlar Artınca Sorumlulukta Artar

Amir makamında otura devlet memurunun sorumluluğu, diğerlerinkinden çok daha fazladır. Çünkü, amir makamında oturan kişiye devlet/millet sadece maaş, sigorta, çay gibi hizmetler sunmuyor. Makam odası, özel araç, şoför gibi özel hizmetler de sunuyor ki, işini daha rahat ve daha iyi yapsın diye.

Siz hiç kendi odanıza makam odası konforunda ofis almaya niyetlendiniz mi? Ben çalışma odamı yaparken, gördüğüm fiyatlardan sonra, en ucuz çalışma ofisi almayı tercih ettim. Çünkü parasını cebimden ödemem gerekiyordu. Bir Kaymakamın, Emniyet Müdürünün, Belediye Başkanının ve diğer amirlerin makam odaların fiyatları, birçoğumuzun yıllık gelirinden çok daha büyük paralarla alınıyor. Bu parayı ödeyen devlete / millete hizmet etmek, o makamın hakkını vermektir. Makamının hakkını vermeyen amir / memur haram para yiyor demektir.

Memurun Vatan’a hizmet etmesi, vatan(daş)’a hizmet etmesidir.