Hangi liseden hangi üniversitenin hangi bölümünde öğrenci olur-sanız olun, kendinize şu soruyu sorun:
“Devlet artık hiç kimseye iş imkânı vermeyecek olsa, ben bu diplomayla ne yapardım?”
Bu soru ve bu soruya vereceğiniz cevap önemlidir. Bu soruya anlamlı cevaplar verebilenlerin sayısı mutlaka çoğalmalı. Çünkü dünyadaki birçok devlet, kendisine yük olan değil, kendisinden yük alan vatandaş yetiştirmek istiyor.
Rüzgâr Yoksa Kürek Çek…
Her genç bir hazinedir. Bu hazine işlenmeli ki değerini göstersin. Yerin altından çıkartılan bütün değerli madenler, işin uzmanları tarafından işlendikten sonra değer kazanıyor. Ham hâliyle pek bir değeri olmuyor.
Madenlerden çok daha değerli, dünyanın en paha biçilmez hazinesi olma kapasitesi olan gençler, bilgi ve bilinç sahibi eller tarafından işlenmeli ki, değerlerini gösterebilsinler.
Bu kitap çalışmasını, gençlerdeki hazineyi ortaya çıkartma sorumluluğu olanlar için yapmadım. “Anne, baba veya öğretmen gibi, insan hayatını etkileyen kişilerden, gerekli desteği alamasa bile, bir genç kendi kendini işleyebilir.” gerçeğini vurgulamak için yaptım.
Eskiden gemiler yelken ile çalışırdı. Yelken, rüzgârın yönüne göre ayarlanır, rüzgârın hızı ne kadar çok olursa, gemi o kadar hızlı ilerleyebilirdi. Ancak insanoğlu motor gücünü icat ettikten sonra, yelkenin büyüklüğü veya rüzgârın yönü / hızı eski önemini kaybetti.
Necip Fazıl KISAKÜREK’in dediği gibi:
Surda bir gedik açtık, mukaddes mi mukaddes!
Ey kahpe rüzgâr! Artık ne yandan esersen es!
Motorla çalışan gemi, rüzgâra meydan okudu adeta. Gençlere de bu gerçeği ısrarla tavsiye ediyorum. Anne ve babanızdan gerekli desteği alamamış, öğretmenleriniz sizdeki potansiyeli görememiş olabilir. Siz, içinizdeki motorun bakımını iyi yapar, kendinize doğru hedefler seçerseniz, rüzgârın yönüne göre değil, ideallerinize göre hareket edebilirsiniz.
Rüzgâra meydan okuyan geminin motoru, altın ve elmastan bile yapılmış olsa, deposuna benzin koymadığınız zaman, sizi hareket ettiremez.
Birçok gencin sandığının aksine, motorun benzini para değil, bilgidir. Beyin motorunuzu bilgi ile besleyip yüreğinizle ateşlerseniz, dünyanın birçok fırtınasına meydan okuyabilirsiniz.
Sait Çamlıca
Eğitimci – Yazar