Beyin, her insanda fizikî olarak vardır. Ancak hedefsiz beyin çalıştırılmamış motor gibidir. Hayatta başarılı olmak istiyorsanız, beyinsiz yaşamaktan vazgeçin. Hedefsiz beyin, beyinsiz adam gibidir.
Ne Kadar Dayanır?
Çamaşır makinesini sırtına alan Salih Amca, tüm basamakları çıktı. En son basamağa ayağını atıp makineyi yere bırakınca, “Bir basamak daha olsaydı çıkamazdım!” dedi.
Gerçekten, sırtında çamaşır makinesi ile o kadar basamağı çıkabilen birisi, “tek bir basamak daha” olsaydı, çıkartamaz mıydı?
Çamaşır makinelerinin, içindeki taş ya da özel yapılmış ağırlık yüzünden, çok ağır olduğunu bilirsiniz. Ortanın üstünde bir gücü olan insan, onları tek başına sırtlayıp merdivenlerden çıkartabilse bile, o kadar da kolay değildir.
Çocukluğumda, Salih Amca’nın son basamaktan sonra söylediği o sözü ben yıllar sonra anladım. “Son bir basamak daha olsa, çıkabilir miydi?” sorusunun cevabını da yıllar sonra buldum.
Salih Amca, çamaşır makinesini sırtına alınca, şöyle bir merdiven basamaklarına bakıp kendine hedef belirledi. Basamakları çıkarken attığı her adımla, “Ha gayret, bir adım daha azalttık!” diyerek kendini motive etti.
Gözünün gördüğü, yirmi basamağı kendine hedef seçtiği için, yirminci basamakta “Bir basamak daha olsaydı çıkamazdım!” dedi. Ancak, daha yolun başındayken, 30 basamağı hedef seçseydi, beyni de bedeni de kendisine oraya kadar dayanma gücü verecekti.
Çanakkale savaşında, üç kişinin ancak taşıyabildiği bir top mermisini, tek başına kaldıran Seyit Onbaşı, gücünü bu duygudan almıştır.
Hepimizin gündelik hayatta yaşadığı iki basit örnekle ispat etmeye çalışacağım, insan bedeninin dayanma gücünün beynin hedefinden aldığını.
Birinci Örnek
Alışveriş sonrası, ellerimizde fazla ağırlık varsa, sık sık mola verip, dinlenerek yol alırız.
Elimizdeki ağırlığı yere bırakıp, kollarımızı dinlendirdikten sonra yola devam ederiz.
Evin genç delikanlıları, her hafta pazar alışverişlerinde, annelerinin peşinde pazar hamallığı (!) yaparlar. Lise yıllarımda annemin peşinden pazar hamallığı (!) yaparken, çok uyguladığım bir yöntemdi.
Ellerimdeki yükler ağırsa, ilerde kendime bir hedef belirlerdim. “Şu evin köşesine kadar dayanacağım.” derdim yükleri elime alırken. Ne kadar yorulsam da kendime seçtiğim hedef köşeye varmadan elimdekileri bırakmazdım.
Hedef seçmek, insanın dayanma gücünü artırır.
İkinci Örnek
Tuvalet ihtiyacımız geldiği zaman, hepimizin yaşadığı, fakat üzerine düşünmediği ilginç bir örnektir.
Diyelim ki okuldan eve gidiyorsunuz. Otobüs, ineceğiniz durağa yaklaşınca, tuvalet ihtiyacınızın bastırdığını hissettiniz. Otobüs durağa yaklaştıkça daha çok sıkışırsınız. Otobüsten inip eve kadar dayanmaya karar verdiniz. Yolda yürürken içinizden, “Üç yüz adımlık bir yol kaldı. O kadarcık da dayanırım, dayanmam lazım.” dediniz. Eve yaklaştıkça adımlarınızı hızlandırsanız da sıkışıklığınız giderek artar.
Apartmanın içine girince artık yürüyüşünüz bile değişir. “Ha gayret, az kaldı!” diyerek asansöre bindiniz. Evinizin kapısını çaldınız. Kapı açılınca içeri kendini attınız. Tuvaletin kapısına kadar hızla yürüdünüz. Tam kapıyı açmaya çalışırken, içerde birisi varsa o anda sizce ne olur?
Şayet içerde hiç kimse yoksa, kelimenin tam anlamıyla “son saniyede” tuvalete yetişirsiniz. Ancak o an içerde birisi varsa yüzde 99 altınıza kaçırırsınız.
Bedenin Dayanma Gücü, Beynin Hedefi Kadardır.
Beynine başarılı olma hedefi veren insanlar, hedefsiz insanlardan daha başarılı olurlar. Beynine kazanma hedefi veren öğrenciler, hedefsiz öğrencilerden çok daha fazla ders çalışmaya dayanabilirler.
Siz İnanmıyorsanız, Beyniniz Niçin İnansın?
Başarılı olabileceğinize siz inanmıyorsanız, beyniniz de inanmaz. Beyniniz inanmıyorsa bedeniniz de inanmaz / dayanamaz.
“İnanamıyorum!” sözü, ancak şans oyunlarından sonra söylenirse doğru gibidir. Milli Piyango bileti çıkınca, ya da yarışma sonrasında “İnanamıyorum!” denilebilir. Ancak o bile doğru değildir. Çünkü çıkabileceğine inanmasa bilet almazdı(!) Herkes “Ya çıkarsa!” diyerek alır.
Unutmayın!
İnsanın “dayanma gücünün kaynağı,” beynin varlığı değil, beyne verilmiş hedefte gizlidir.
Sait Çamlıca
Eğitimci – Yazar