Müslüman, sadece İslam’ın beş şartını yerine getiren insan değildir. Komşuluğundan, iş ahlâkına kadar, trafikte araba kullanmasından temizlik anlayışına kadar her eyleminde, Müslüman gibi davranmak zorundadır.
Elindeki çöpü arabadan dışarı atmak, evin camından aşağı pislik atmak, elindeki kâğıt parçasını sokakta yere atmak caiz (doğru) değildir. “Temizlik imandandır” hadisini kendine rehber edinen Müslüman, yeryüzünü mabet bilir. Müslüman camiye gösterdiği özeni evine, evine gösterdiği özeni sokağına da göstermeli.
Müslüman Mahallesinde Hayvanlar Bile Huzurlu Olmalı.
Osmanlı tarihi üzerine yaptığım bir okumada not almıştım. Osmanlı döneminde, İstanbul sokaklarında yaşayan kediler, reflekslerinden, hangi dinin mensuplarının mahallesinde yaşadıkları anlaşılırmış. İnsandan kaçıyorsa, gayri müslimlerin yaşadığı mahallenin kedisi olduğu anlaşılırmış. Gayri müslimlerin yaşadığı mahallelerdeki kediler, insanlardan yedikleri tekmelerden dolayı kaçarmış. Müslümanların yaşadığı mahallelerin kedileri, insana daha çok yaklaşır, kaçmazmış. Çünkü Müslüman, hayvan bile olsa ona Müslüman gibi davranmak, merhametle muamele etmek zorundadır.
Şehir Hayatı
Güzel giyinmek denilince aklımıza pahalı giyinmek gelmemeli. Bundan otuz yıl önce %70’i köyde yaşayan bir millet iken, artık %70’i şehirde yaşayan bir milletiz. Köy hayatı ve giyimiyle şehir hayatı ve giyimi arasında fark vardır. Köy hayatındaki giyiminiz, tarlada çalışmaktan terlemiş olmanız, başkalarını rahatsız etmeyebilir. Çünkü herkes aynı işi yapıyor, aynı şartlarda yaşıyor. Ancak şehir hayatında, kalabalık ortamlarda, toplu taşıma araçlarında başkalarını rahatsız edecek şekilde giyinmemiz doğru değildir.
Hatta temizlik şehir hayatında köy hayatından çok daha önemlidir. Çünkü basit bir grip hastalığını bile, toplu taşıma araçlarında başkalarına bulaştırabilir, başkalarından hastalık kapabilirsiniz. Salgın hastalıkların olduğu dönemlerde bu tür uyarıların yapılıyor olmasının sebebi budur.
Ağız ve Diş Temizliği
Müslüman konuşma üslubuyla da ağız ve diş temizliğiyle de Müslüman gibi olmalı. Müslüman’ın ağzından yalan ve küfür çıkmamalı, ağzı da kokmamalı. Diş temizliği ile ilgili hadisler, peygamberimizin buna ne kadar önem verdiğinin göstergesidir. Ağzı kokan ve dişleri kirli olan kişi bundan rahatsız olmayabilir. Ancak Müslüman başkalarını da rahatsız etmemeli. Ağız kokusuyla çevresini rahatsız eden Müslüman, temizliğin toplumsal boyutunu anlamamış demektir.
İster misvak kullanarak dişlerini temizlesin, isterse diş fırçası ve macun ile bunu yapsın. “Misvak kullanmak sünnettir” gerçeğini “misvak tüccarlığına” dönüştürme-nin bir anlamı yok. İsteyen misvak ile dişlerini temizlesin, isteyen dış fırçası ve macun ile dişlerini temiz tutsun. Önemli olan temizlik ve başkalarını rahatsız edecek olan kötü kokuyu önlemektir.
Temizliğin önemini vurgulamak için “Aslan yatağından belli olur!” demiş atalarımız. Aslan yatağın-dan, Müslüman temizliğinden belli olur. Çünkü temizlik imandandır.
Sait ÇAMLICA
Eğitimci – Yazar