Medyada yayımlanan dizi ve filmlerin hayatımızı ne kadar etkilediğini unutuyoruz maalesef. Benim gibi orta yaşlarda olan insanların çocukluk ve gençlik yıllarında en çok izlenen film ve dizilerin bizleri o zaman ne kadar etkilemiş olduğunu unutuyoruz.
TRT’de “Hababam Sınıfı”nın yayımlandığı haftalarda okul sıralarında en çok “Hababam!” sözü ve esprileri yapılırdı. Lise çağlarında biraz yaramazlık yapmaya meyilli veya kavgacı gençlerin hepsinin evinde birer tane Rambo bıçağı bulunurdu. Çünkü o dönemin en popüler filmlerinden birisi Rambo filmleriydi. Rambo filmleri kadar popüler olan “karate” filmleri vardı. Uzakdoğu dövüş sanatlarının uygulandığı filmler. Birçok arkadaşımız gibi bizler de bir dönem karate kurslarına gittik. En meşhur dövüş ustalarından biri olan Bruce Lee’nin hareketlerini taklit eden birçok arkadaşımız vardı. Birazcık kavga etmeye meyilli gençlerin çoğunun evinde de mınçıka dediğimiz dövüş aleti vardı. (Mınçıka: Zincirle birleştirilmiş iki sert değnek)
Örnekleri çoğaltmak mümkün elbette…
Tek kanallı ve devlet kontrollü televizyonlardan çok kanallı ve özel televizyonlara geçtikten sonra, medyada gençlere örnek gösterilen şahıs ve şahsiyetlerdeki değişimlerin, yeni nesilleri ne kadar etkileyeceğine hazırlıksız yakalandı ailelerimiz. Şimdi “Bu gençlere ne oluyor?” sorusunun cevabını bulmakta zorlanan aileler her akşam evlerinde nelerin izlendiğini ve izlenilenlerin çocukların üzerinde etkisi düşünmek zorundalar.
Tek kanallı televizyonun olduğu dönemde Rambo bıçağı ve mınçıka sahibi olan, karate kurslarına giden dönemin gençleri bugün baba oldular. Kendi çocukları neler seyrediyor, seyrettiklerinden ne kadar etkileniyorlar?
Mersin’in Tarsus ilçesi Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Murat Tarsuslu, çok fazla izlendiği belirtilen bir dizinin incelenen 55 bölümünde, 411 cinayet, 152 yaralama, 137 saldırı, 147 dayak, 155 tokat, 175 kavga, 110 işkence, 3 tecavüz, 191 taciz, 145 silahlı çatışmanın meydana geldiğini bildirdi.
Geçen yıl İstanbul’da verdiğim bir aile eğitimi konferansında not aldım yazıma başlık olan cümleyi. Zaman zaman anlatmak istediğim olayları veya vermek istediğim mesajları bir “kurgu” içerisine gizlerim. Ancak bu başlık bir kurgu değil. Yaşanmış bir olay…
Konferans esnasında söz alan bir bey anlattı: “Hocam aynı binada oturduğumuz komşumuzun altı yaşındaki kızı babasından bir şeyler istemiş. Günün yorgunluğu üzerinde olan baba kızının isteğini yerine getirmeyince kız üzgün bir şekilde mutfakta bulunan annesinin yanına gitmiş. Annesinin eteğinden çekerek “Ya Anne! Babam benim isteğimi yerine getirmiyor. Şöyle bir parmağını şıklatıp babamı köpeğe dönüştürsene!” demiş.
Kızından bu cümleyi duyan anne neye uğradığını şaşırmış. Tabiî baba da duymuş bu sözleri. Baba ertesi gün evindeki televizyonu kaldırmış.
Diyanetten önemli uyarı: Diziler çocukları dinden uzaklaştırıyor. Sihirli dizilerin gündemde olduğu yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili önemli bir açıklama yaptı: ‘Sihirli dizilerin oluşturduğu din algısı’ başlıklı konuşmasında, ‘Sihirli Annem’, ‘Acemi Cadı’, ‘Selena’, ‘En İyi Arkadaşım’ gibi dizilere değindiği konuşmasında, “Sihirli diziler, Allah, melek, mucize, ahiret, ilahi adalet, dünyevî ve uhrevî müeyyide gibi dinî kavramların tasavvurunu çarpıtmaktadır.” dedi.
Küçük yaşlarda bilinçaltına yerleşen bu kavramları çocukların zihninden silmek kolay olmayacak. Diyanet İşleri Başkanlığının uyarısını tüm anne-babalar dikkate almalı. Yazdan yaza Kuran Kursuna göndererek tüm kış zihinlere girmiş zehri temizleyemeyeceklerini hatırlatmak isterim.
Çocuklar ne hale geliyor, neler seyrediyor, nasıl zehirleniyor farkında değiliz maalesef. Çocukların görerek öğrendiklerini ve hayran olduklarını taklit etmeyi çok sevdiklerini aklımızdan çıkartmamalıyız.
Çocukların neler seyrederek ne hâle geldiği ile ilgili birkaç notumu daha paylaşacağım farklı yazılarımda. Ancak çocuklarını korumak isteyen anne babaların önce kendilerini korumakla işe başlamaları gerektiğini akıllarından çıkartmamalı.
Altı yaşında babasını köpeğe dönüştürerek intikam almaya çalışan çocuk on altı yaşına gelince nasıl intikam almak ister hiç düşündünüz mü?
Sait Çamlıca
Eğitimci-Yazar